Εξαρτησιογόνες ουσίες

ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ

Εδώ ανήκουν η Κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες και η μεθυλφαινιδάτη. Λαμβάνονται εισπνεόμενα , per os, i.v. και i.m. κοινές ονομασίες τους : uppers, speed black beauties

Τοξίκωση :Σε χαμηλές δόσεις τα ανωτέρω αυξάνουν τη διάθεση με ήπια ευφορία, την εγρήγορση, την αυτοπεποίθηση, τη συγκέντρωση και ελαττώνουν την όρεξη, την ομιλητικότητα, την αίσθηση ότι επήλθε η κούραση αυξάνοντας έτσι την απόδοση. Έχουμε αύξηση της Α.Π., των σφύξεων και της αναπνοής.

Διαβάστε Περισσότερα

Ο ρόλος του πατέρα στην περιγεννητική περίοδο

Όλοι δίνουμε μέγιστη βαρύτητα στη μητέρα, ξεχνώντας συχνά τον πατέρα σ αυτή τη σημαντική περίοδο για το μέλλον και την ανάπτυξη του νεοεισερχόμενου μέλους της οικογένειας. Η περίοδος που ονομάζουμε περιγεννητική είναι ουσιαστικά η φάση από το μέσο της κύησης ως και τουλάχιστον 1 με 2 μήνες μετά τον τοκετό όπου πια, οι ρόλοι των 2 γονέων έχουν πάρει υπόσταση.

Διαβάστε Περισσότερα

Αλκοολισμός στην κύηση: παντού υπάρχει ένας μύθος?

Μα καλά γιατρέ ούτε ένα ποτηράκι κατά την εγκυμοσύνη;

Δεν έχω την κατάλληλη ειδικότητα για να σας απαντήσω, είναι η αλήθεια! Συμβουλευόμενη όμως το καλό μου φίλο γυναικολόγο κύριο Τσίμα, το όριο του ενός ποτηριού αλκοόλ την εβδομάδα, είναι κάτι που εφαρμόζεται κατά πλειοψηφία.. Ωστόσο θα ήθελα να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε μια επικίνδυνη κατάσταση που λέγεται αλκοολισμός κατά την κύηση.

Διαβάστε Περισσότερα

Ο φόβος της τρέλας

Ο 2ος πιο συχνά εμφανιζόμενος φόβος στη ζωή μας , μετρά το φόβο του θανάτου. Ο φόβος δηλ της απώλειας ελέγχου της λογικής. Είναι αυτός που αποτρέπει τους ανθρώπους να επισκεφθούν ενα ψυχίατρο , "αφού αυτός ασχολείται με τρελούς ". Ειναι η κινητήριος δύναμη πίσω απο το κοινωνικο στίγμα για τους ψυχικά ασθενείς.

Ο φόβος της τρέλας υπάρχει σε όλους μας είτε σε συνειδητό επίπεδο δηλ τον αναγνωρίζουμε , είτε σε ασυνεινήδητο επίπεδο δηλ δε ξέρουμε καν οτι κατοικεί μέσα μας.

Διαβάστε Περισσότερα

Διαζύγιο: διάλυση ή λύση ?

Το διαζύγιο είναι εάν φαινόμενο που διαρκώς αυξάνει στις σύγχρονες κοινωνίες. Οι άνθρωποι απλό καταβολής κόσμου ενωνόταν σε οικογένειες προκειμένου να νικήσουν τους πανάρχαιους φόβους τους και βέβαια να κάνουν απογόνους. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο βλέπουμε αύξηση των διαζυγίων, καθώς ποικίλοι λόγοι κάνουν τους συζύγους πιο έτοιμους από παλιά να βάλουν σε διάλυση την οικογένεια τους. Π.χ. το 2014 τελέστηκαν 53105 γάμοι και 1573 σύμφωνα συμβίωσης και αντίστοιχα είχαμε 14427 διαζύγια .Την ίδια χρονιά η αναλογία διαζυγίων ανά 1000 κατοίκους είναι 1,33 ενώ το 1992 ήταν μόλις 0,59.

Διαβάστε Περισσότερα